REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krůtí maso s bylinkovým máslem a glazovanou dýní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůtí maso pečené s bylinkovým máslem, mrkví, cibulí, řapíkatým celerem a glazovanou dýní.


Ingredience:
Pro 4-6 osob:
750 gkrůtích prsních řízků
150 gslaniny
2 kskrůtích stehen
2 ks krůtích křídel
2 ksvelké cibule
2 ksstonků řapíkatého celeru
4 ksvelké mrkve
čerstvé bobkové listy
voda
sůl
Na bylinkové máslo:
10 lžicmásla
2 lžícenasekaného rozmarýnu
2 lžícenasekaného tymiánu
1 lžícenasekané šalvěje
mletý pepř
sůl
Na glazovanou dýni:
2-3 ksdýní hokkaido
100 gtmavého třtinového cukru
mletý černý pepř
sůl

Postup:

1. Připravíme si bylinkové máslo; v misce smícháme rozměklé máslo s nadrobno nasekaným rozmarýnem, šalvějí, tymiánem, hodně osolíme a opepříme, dáme na chvíli do lednice ztuhnout (nejlépe ve tvaru válečku)
2. Očištěná krůtí stehna i křídla omyjeme, osušíme, zlehka ze všech stran osolíme a pod kůži dáme opatrně kousky bylinkového másla
3. Krůtí řízky nakrájíme na 3 plátky, rozložíme je tak, aby se překrývaly, navrch dáme plátky másla, zamotáme do roládky, omotáme slaninou nakrájenou na plátky a svážeme kuhyňským provázkem
4. Očištěnou, přepůlenou mrkev, oloupanou, na 8 dílků nakrájenou cibuli a na menší kousky nakrájený celer promícháme, dáme do pekáčku, zalijeme 500 ml vody, navrch poklademe maso, jednotlivé porce ozdobíme bobkovými listy a přidáme zbylé máslo 5. Přiklopené pečeme v předehřáté troubě při 180 °C jednu hodinu, pak odklopímea za občasného přelévání výpekem i podle potřeby podlévání vodou pečeme doměkka (asi 2 hodiny), na posledních 45 minut přidáme do pekáčku dýni.

Příprava dýně:
Dýni rozkrojíme, dužinu vydlabeme, zbavíme pecek, nakrájíme na měsíčky, osolíme, opepříme a promícháme s třtinovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Portugalsko: Kalamáry plněné sýrem s grilovanou zeleninou

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tímto video receptem se podíváme do země nacházející se na Pyrenejském poloostrově – do Portugalska.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Dvanáct tisíc franků tomu, kdo dokáže konzervovat potraviny

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

číst dále ...

S kuchařem po Evropě – Irsko: Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Video recept z irské kuchařky. S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Tento recept nás zavede na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – do Irska.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy