REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krupicový nákyp s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dorůžova upečený nákyp s jablky a rozinkami.


Ingredience:
750 gjablek
300 gkrupice
150 gmásla
120 gcukru krupice
30 gvanilínového cukru
30 grozinek
30 gcukru moučka na posypání
15 gcitrónové kůry
0,75 lmléka
3 ksvajec
ovocný sirup na podlití
voda na rozředění sirupu
sůl

Postup:

1. Krupici prosejeme a nasypeme ji do vařícího mléka, mírně ji osolíme, přidáme třetinu dávky másla a za stálého míchání uvaříme na hustší kaši, tu pak odstavíme a necháme vychladnout
2. Pekáč vymastíme jednou třetinou dávky másla
3. Vejce rozklepeme a oddělíme žloutky od bílků
4. Žloutky vyšleháme s vanilínovým cukrem doběla, přidáme do nich citrónovou kůru z pečlivě umytého citrónu a lehce je vmícháme do vychladlé kaše
5. Ze všech bílků ušleháme za postupného přidávání poloviny dávky krupicového cukru pevný sníh a lehce jej vmícháme do připravené krupicové kaše se žloutky
6. Do pekáče lehce rozetřeme polovinu krupicové nákypové hmoty, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky pokrájená jablka, posypeme je zbylou polovinou dávky krupicového cukru se skořicí a propláchnutými, spařenými rozinkami, na vrstvu jablek rozetřeme zbývající krupicovou hmotu, pokapeme zbylou třetinou dávky másla a nákyp upečeme, ve středně vyhřáté troubě na 180 °C, dorůžova
7. Před servírováním jednotlivé porce nákypu podlijeme sirupem mírně rozředěným horkou vodou a posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy