REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krtkův dort II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdo by neznal krtkův dort, populární to dezert jak dob minulých tak hit současnosti. Zde je jedna z jeho poctivých variant, kdy si dort upečeme z jednotlivých surovin a nepoužijeme žádný polotovar!


Ingredience:
180 gpolohrubé mouky
140 gmoučkového cukru
80 ghořká čokoláda 70 %
120 mlpolotučného mléka
100 mlrostlinného oleje
2 vrchovaté lžícekakaa
1 lžícerumu
2 sáčkyztužovače do šlehačky
1 sáčekkypřící prášek do pečiva
4 ksbanány
2 ks (500 ml)smetany ke šlehání
2 ksvejce
vhodná dortová forma
tuk na vymazání, mouka na vysypání formy

Postup:
  1. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, z bílků pak vyšleháme tuhý sníh
  2. Žloutky dáme do vhodné nádoby, přidáme olej a 100 g cukru, vyšleháme pěnu, kterou ovoníme rumem, pokračujeme, střídavě přidáváme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a mléko
  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z vaječných bílků
  4. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, pečeme při teplotě zhruba 180 °C po dobu 30 minut, upečený korpus vytáhneme a necháme zchladnout (provedeme test špejlí, korpus propíchneme špejlí a pokud bude čistá a nebude se na ní lepit těsto, korpus je hotový)
  5. Po důkladném zchladnutí vydlabeme lžící po obvodu korpusu kruh, cca 1,5-2 cm od kraje, ale pozor!, dno musí zůstat neporušené
  6. Do vydlabaného korpusu vyskládáme banány podélně rozkrojené
  7. Šlehačku ušleháme s cukrem (40 g) a ztužovačem do šlehačky a přimícháme do ní nasekanou hořkou čokoládu
  8. Na banány navrstvíme šlehačku a vytvoříme kopeček, který hojně posypeme rozdrobeným vnitřkem z vydlabaného korpusu.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy