Větší koule připravené z bešamelu a natrhaných, nebo nakrájených kousků vařeného králičího masa, obalené v klasickém trojobalu a usmažené pěkně dozlatova, servírované na směsi salátů doplněných o kolečka ředkviček.
Ingredience:
300 g | vařeného králičího masa |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1 ks | bobkový list |
1 lžíce | másla |
muškátový květ | |
hladká mouka | |
bobkový list | |
sůl | |
Na trojobal: | |
hladká mouka | |
strouhanka | |
vejce | |
sůl | |
Na salát: | |
2 hrsti | variace listových salátu |
1 hrst | řapíkatého celeru |
1 svazky | ředkviček |
Postup:
- Obereme vařené králičí maso a pokrájíme na kostičky nebo natrháme.
- Nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na másle a zaprášíme moukou. Pomalu mícháme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme bobkový list, sůl a na špetku nože muškátového květu, a když se rozvoní, pomalu přiléváme mléko a šleháme, připravíme tak hustý bešamel
- Do bešamelu vmícháme sekané králičí maso a necháme vychladnout.
- Ze studené hmoty vytvarujeme krokety, obalíme v rozšlehaných, mírně osolených vejcích vejcích a ve strouhance, smažíme pomalu dozlatova.
- Jako přílohu podáváme salát připravený z libovolných listových salátů, řapíkatého celeru a ředkviček.
Tip someliéra: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017
Pokud se chystáte servírovat pokrm z králíka, který má na jarním menu určitě své nezastupitelné místo, a hledáte vhodné víno, doporučuji Ryzlink vlašský. Tato odrůda se vyznačuje šťavnatou chutí s příjemnou kyselinkou a delší dochutí. Krásně hraje právě s králičím masem, skvěle doplní drůbež, plody moře a ryby v nepříliš mastné úpravě. K mým favoritům patří Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017 z Vinařství Mikulov, ve kterém najdeme svěží tóny citrusových plodů. Ideální teplotou pro servírování je 9 až 11°C.