REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kroketa z králíka s jarním salátem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větší koule připravené z bešamelu a natrhaných, nebo nakrájených kousků vařeného králičího masa, obalené v klasickém trojobalu a usmažené pěkně dozlatova, servírované na směsi salátů doplněných o kolečka ředkviček.


Ingredience:
300 gvařeného králičího masa
2 ksstroužky česneku
1 kscibule
1 ksbobkový list
1 lžícemásla
muškátový květ
hladká mouka
bobkový list
sůl
Na trojobal:
hladká mouka
strouhanka
vejce
sůl
Na salát:
2 hrstivariace listových salátu
1 hrstřapíkatého celeru
1 svazkyředkviček

Postup:
  1. Obereme vařené králičí maso a pokrájíme na kostičky nebo natrháme.
  2. Nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na másle a zaprášíme moukou. Pomalu mícháme, dokud mouka nezačne měnit barvu. Přidáme bobkový list, sůl a na špetku nože muškátového květu, a když se rozvoní, pomalu přiléváme mléko a šleháme, připravíme tak hustý bešamel
  3. Do bešamelu vmícháme sekané králičí maso a necháme vychladnout.
  4. Ze studené hmoty vytvarujeme krokety, obalíme v rozšlehaných, mírně osolených vejcích vejcích a ve strouhance, smažíme pomalu dozlatova.
  5. Jako přílohu podáváme salát připravený z libovolných listových salátů, řapíkatého celeru a ředkviček.
Doporučení:

Tip someliéra: Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017

Pokud se chystáte servírovat pokrm z králíka, který má na jarním menu určitě své nezastupitelné místo, a hledáte vhodné víno, doporučuji Ryzlink vlašský. Tato odrůda se vyznačuje šťavnatou chutí s příjemnou kyselinkou a delší dochutí. Krásně hraje právě s králičím masem, skvěle doplní drůbež, plody moře a ryby v nepříliš mastné úpravě. K mým favoritům patří Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017 z Vinařství Mikulov, ve kterém najdeme svěží tóny citrusových plodů. Ideální teplotou pro servírování je 9 až 11°C.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy