Krocan naplněný žemlovou nádivkou a mandlemi s dalšími přísadami, upečeného na másle do nazlátlé barvy.
Ingredience:
2,5 kg | očištěného krocana |
150 g | másla |
30 g | soli |
700 ml | vody |
Na nádivku: | |
600 g | veky |
100 g | mandlí |
50 g | másla |
10 g | soli |
3 ks | vejce |
300 ml | mléka |
petrželová nať nebo pažitka | |
mletého muškátového oříšku | |
nebo květ |
Postup:
1. Očištěného krocana opláchneme, necháme okapat a kůži na prsou uvolníme pro náplň
2. Mandle spaříme, pak je oloupeme a nasekáme nahrubo
3. Veku nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout
4. Máslo vyšleháme se žloutky, mírně osolíme, přidáme opláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať, mletý květ, připravené mandle a zvlhčené žemle, vše pečlivě promícháme
5. Z bílků vyšleháme sníh a lehce jej vmícháme do nádivky.
6. Krocana naplníme nádivkou, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, stáhneme ji motouzem nebo ocelovou jehlicí a upečeme na 2/
3 dávky másla
7. Během pečení přeléváme krocana výpekem a podléváme trochou vody, aby se výpek nepřipálil
8. Měkkého krocana vyjmeme ze šťávy a pak výpek zjemníme zbylým máslem, případně podle potřeby osolíme, přecedíme a krátce povaříme.
– Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, rýži s kompoty nebo zeleninovými saláty.