Na cibuli se slaninou upečené porce krocana.
Ingredience:
2,5 kg | očištěného krocana |
200 g | cibule |
150 g | slaniny bez kůže |
100 g | másla |
30 g | soli |
700 ml | pitné vody |
Postup:
1. Očištěného krocana opláchneme, prsa i stehna protkneme polovinou dávky slaniny
2. Mírně osolíme na povrchu i zevnitř a vytvarujeme motouzem nebo ocelovou jehlicí
3. Zbylou polovinu dávky slaniny nakrájíme na drobné kostičky, částečně roztavíme, přidáme polovinu dávky másla, oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, mírně ji orestujeme a zastříkneme trochou vody
4. Na cibuli se slaninou vložíme připraveného krocana a za občasného přelévání výpekem a přidávání vody je upečeme do nazlátlé barvy doměkka (pozor, aby se cibule nepřipálila)
5. Upečeného krocana vyjmeme ze šťávy, výpek zjemníme zbylým máslem, podle potřeby přisolíme a krátce převaříme
6. Porce krocane servírujeme mírně podlitého necezenou šťávou z výpeku.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory nebo rýži s kompoty či zeleninovými saláty.