REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krevety na česneku v kokosovém mléku se zeleninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované tygří krevety opečené na pánvi, pak chvíli povařené zalité rybím nebo zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem, dochucené rybí omáčkou, cukrem a trochou limetkové šťávy, servírované spolu s orestovanou zeleninou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600-800 gvyloupaných tygřích krevet
2 lžícearašídového oleje
2 lžícelimetkové šťávy
1 lžícerybí omáčky
1 lžičkalimetkové kůry
150 mlrybího nebo zeleninového vývaru
150 mlkokosového mléka
4 ksšalotky
3-4 ksstroužky česneku
2 ksbarevné papriky
1 kskousek čerstvého zázvoru
1 ksčerstvá chilli paprička
1 ksmenší cuketa
1/4 kspórku
pepř
cukr
sůl

Postup:
  1. Krevety očistíme, osušíme, chilli papričku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké nudličky, česnek oloupeme, podrtíme a nasekáme nadrobno, zázvor oloupeme, podrtíme a nasekáme nadrobno, připravené krevety dáme do misky, přidáme zázvor, chilli papričku, limetkovou šťávu a kůru, část česneku, rybí omáčku a lžíci oleje, promícháme a necháme odležet v lednici nejméně 1 hodinu
  2. Oloupané, na drobno pokrájené, šalotky orestujeme na oleji spolku s kolečky pórku, přidáme půlkolečka lilku, jadřinců zbavené a na proužky pokrájené papriky, vše chvíle restujeme, zeleninu osolíme a okořeníme pepřem
  3. Zvláště na jiné pánvičce oretujeme krevety vyndané z marinády spolu se zbylým česnekem, asi 3 minuty je opékáme z obou stran, pak je zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, povaříme na mírném zdroji tepla asi 15 minut, nakonec krevety dochutíme rybí omáčkou, cukrem a případně trochou limetkové šťávy
  4. Na talíře rozdělíme orestovanou zeleninu, přendáme krevety, ty přelijeme omáčkou, pokrm podáváme nejlépe s rýží.
Doporučení:

Obsah obou pánví spolu můžeme nejprve promíchat a pak teprve rozděli na jednotlivé porce.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy