Ve vývaru povařená cibule, polévka rozmixovaná, servírovaná s orestovanou cibulkou a chlebovými krutony.
Ingredience:
6-8 ks | středně velkých cibulí |
1 ks | bujónu |
0,5 l | vody |
100 g | slaniny |
1 vrchovatá lžíce | hladké mouky |
1/2 kelímku | smetany |
1 lžíce | sádla |
kostičky chleba (rohlíku) | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, polovinu dáme do hrnce spolu se lžící sádla, cibuli osmahneme, jakmile mírně zežloutne, zaprášíme ji moukou, zamícháme, pak jíšku zalijeme vodou
2. Přidáme bujon a necháme vařit
3. Na pánvi na troše sádla rozškvaříme nadrobno pokrájenou slaninu, přihodíme zbylou cibuli a necháme ji zhnědnout
4. Až bude cibule ve vývaru měkká, polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou, doplníme ji o orestovanou slaninu s cibulí a dochutíme solí a pepřem
5. Jednotlivé porce zdobíme nasucho na pánvi opečenými krutonky z chleba, případně z rohlíku.