REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikajicí závin z doma připraveného křehkého těsta naplněný jablky, perníkem, mletou skořicí, rozinkami a vlašskými ořechy.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
125 gtuku (máslo + sádlo, půl na půl)
12 lžicsvětlého piva
1 lžíceocta
1 lžícesoli
Na náplň:
6 ksvětších jablek
6 lžicstrouhaného perníku
3 lžičkymleté skořice
2 hrstirozinek nebo brusinek
2 hrstivlašských ořechů
Na potření:
50 gmásla
2 lžícrumu
moučkový cukr
A dále: papír na pečení

Postup:

1. Mouku, pivo, ocet, sůl a tuk propracujeme ručně nebo v hnětači – musí nám vzniknout pružné, hladké, lesklé a nelepivé těsto.
2. Toto vytvarujeme do tvaru koule a pod nahřátým kastrolem necháme cca 20 minut odpočívat
3. Mezitím si připravíme náplň: oloupaná jablka nakrájíme nahrubo na slzičkovém struhadle
4. Přidáme k nim skořici, nahrubo nasekané ořechy, rozinky nebo brusinky (nebo obojí)
5. Odpočinuté těsto si rozdělíme na dva nebo tři díly, podle toho, jestli chceme dva velké nebo tři menší záviny
6. Pracovní desku nebo vál zlehka pomoučíme a těsto vyválíme dotenka do tvaru obdélníku
7. Potřeme rozehřátým máslem, posypeme strouhaným perníkem a naneseme jablkovou náplň
8. Na vzdálenější straně závinu si necháme prázdné místo, aby nám náplň “neutekla”
9. Zavinujeme z delší strany, okraje zahrneme dospod a přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení
10. Potřeme rozehřátým máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C
11. Pečeme do zrůžovění cca 40 minut
12. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme rum a záviny ihned po vytažení z trouby pomašlujeme rumovým máslem
13. Bohatě poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy