Porce králíka povařené spolu se zeleninou, omáčka ochucená povidly, sušenými švestkami, perníkem, červeným vínem …, nakonec rozmixovaná.
Ingredience:
1 ks | králíka nebo 4 králičí nohy |
1 ks | velké cibule |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer - poměr 3:2:1) |
100 g | pokrájených sušených švestek |
100 g | nastrouhaného perníku |
70 g | rozinek |
150 ml | červeného vína |
2 dcl | povidel |
1,5 l | vody |
1 hrst | vlašských ořechů |
1 hrst | loupaných mandlí |
několik kuliček nového koření a pepře | |
citronová šťáva | |
bobkový list | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobnonakrájenou kořenovou zeleninu a krátce ji orestujeme
2. Na zeleninu rozložíme naporcovaného osoleného králíka, zalijeme vodou, přidáme pepř, nové koření, bobkový list a vaříme, tak dlouho, až maso změkne
3. Když je maso měkké vytáhneme ho i s kořením, do vývaru přidáme sušené švestky, nastrouhaný perník, povidla a červené víno, omáčku promícháme a cca 20 minut na mírném ohni povaříme
4. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí, rozmixujeme tyčovým mixérem, pak do ní nasypeme rozinky, mandle a ořechy
5. Porce králíka vrátíme zpět do omáčky, prohřejeme a můžeme podávat například s houskovým knedlíkem.
Králičí maso můžete před přípravou prošpikovat tenkými hranolky slaniny.
Poznámka:Takto připravený králík chutná nejlépe druhý den!