REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králičí špízy se slaninou a kroupy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Špízy z králíka, cibule a anglické slaniny nebo uzeného boku, opečené na pánvi, pak zapečené v troubě, servírované s vařenými kroupy zapečenými v troubě se slaninou a listy špenátu.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gkráličího masa ze hřbetu a stehen
120 ganglické slaniny nebo uzeného boku
120 gcibule
2-4 ksstroužky česneku
1 hrstnasekaných bylinek
worcestrová omáčka
sladká mletá paprika
drcený kmín
voda
pepř
olej
sůl
Na kroupy:
400-500 gječných krup (č.10)
100 ganglické slaniny
4-5 ksstroužků česneku
1/2 svazkujarní cibulky
2 lžícesádla
1 lžícesušené drcené majoránky
2 hrstičerstvých listů špenátu
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Očištěné vykostěné maso z králíka nakrájíme na větší kousky vhodné k napichování na grilovací jehly, anglickou slaninu nebo uzený bok nakrájíme na čtverce, oloupanou cibuli na silnější kolečka
  2. Maso dáme do mísy, pokapeme worcestrem, osolíme, okmínujeme, okořeníme mletou paprikou a pepřem, přidáme prolisovaný česnek, promícháme, necháme chvíli odležet
  3. Naložené maso napichujeme na grilovací jehly střídavě s plátky anglické slaniny nebo uzeného boku a kolečky cibule
  4. Špízy zprudka opečeme ze všech stran na troše oleje, pak je přendáme do zapékací misky a zasypema na kousky nasekanými bylinkami
  5. Ve výpeku krátce orestujeme zbylé suroviny nakrájené na kostičky, po chvíli mírně podlijeme vodou, krátce povaříme, až se mastnosta odlepí z pánve, vše z pánvičky nalijeme do zapékací mísky pěkně přes špízy
  6. V troubě vyhřáté na 150-160 °C zapékáme 30-40 minut.
  7. Jednotlivé špízy servírujeme spolu s kroupami, podlité šťávou ze zapékací misky.

Příprava krup jako přílohy:

  1. Kroupy nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme
  2. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, necháme 30 minut odstát
  3. Vodu osolíme a vše přivedeme k varu, vaříme do změknutí, tedy podle velikosti krup 20 až 30 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat a proschnout
  4. Pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme ji, přidáme na kostičky pokrájenou jarní cibulku, chvíli restujeme, pak i listy špenátu, ty necháme zavadnout
  5. Kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou a špenátem, utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku
  6. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut.
Poznámka:

Foto a recept na kroupy: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy