REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koleno na grilu, špenát, cuketové chlupáče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předvařené vepřové koleno (zadní) grilované po plátcích, servírované spolu se špenátem a domácími cuketovými knedlíky.


Ingredience:
Na koleno:
1 ksvětší vepřové koleno (zadní)
1 ksvelké cibule
2 ksmrkve
2 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
2-3 lpitné vody
1 lžícecukru
grilovací koření smíchané s olejem
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
několik kuliček jalovce
pivo
Na špenát:
2 balíčkyšpenátové protlaky
2 lžícesádla
100 ml30 % smetany
2-4 ksstroužky česneku
2 ksmenší cibule
2 ksvejce
Na cuketové chlupáče:
1 ksvětší cuketa
1 kshouska
1 ksvejce
200 gpolohrubé mouky
strouhanka dle potřeby
mírně osolené voda na uvaření knedlíků
sůl

Postup:
  1. Očiětěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky, zalijeme v hrnci vodou, přidáme koření a cukr, vše přivedeme k varu, do vroucí vody opatrně ponoříme koleno, vaříme 2,5-3 hodiny do poloměkka, koleno necháme i s vývarem zchládnout a přes noc odležet
  2. Druhý den vy vývaru koleno mírně prohřejeme, pak ho vytáhneme a nakrájíme na silnější plátky, ty grilujeme dozlatova, potíráme pivem a grilovacím kořením smíchaným s olejem, pečeme dokřupava
  3. Teplé plátky kolena servírujeme spolu se špešnátem a domácími cuketovými knedlíky.

Příprava špenátu:

  1. Na sádle zpěníme nakrájené cibule, přidáme povolený protlak, dusíme asi 10 minut
  2. Dochutíme solí, pepřem a česnekem
  3. Na závěr zjemníme smetanou a zahustíme dvěma vejci.

Příprava cuketových knedlíků:

  1. Omytou cuketu u se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, necháme 30 minut odležet, aby pustila vodu
  2. Nastrouhanou cuketu důkladně vyždímáme, zbavíme ji co největšího množství vody
  3. Přidáme mouku, na kostičky pokrájenou housku a strouhanku, té dáme tak hrst, vejce, osolíme, promícháme, měla by vzniknout hmota, která drží tvar, pokud ne, přidáme strouhanku
  4. Z připraveného těsta vytvarujeme mokrýma rukama jednotlivé chlupáče, tedy knedlíčky o velikosti v průměru tak 4 cm
  5. Zaváříme ve vroucí, mírně osolené vodě, tak 2 minuty, pak je scedíme a uchováme v teple.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy