REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotlíkový guláš dle J. Honzajka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vaření kotlíkového guláše se pořádají mistrovství, zde je recept šéfkuchaře J. Honzajka, vítěze krajského kola, na mistrovství republiky 2013 se umístil čtvrtý.


Ingredience:
2 kghovězí kližky
1 kgnakrájené cibule
100 gsádla
60 grajského protlaku
40 gmleté červené papriky
40 gdrceného česneku
30 gsoli
2 gpepř černý
1 gmajoránky
0,5 lčerného piva
dle potřeby strouhaný chléb

Postup:

1. Hovězí kližku nakrájíme na kostky 4×4 cm 2. Na rozpáleném sádle orestujeme kostky masa, ze všech stran, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli, tu restujeme společně s masem
3. Maso zalijeme pivem, přidáme rajský protlak, červenou papriku a dusíme na mírném plameni do měkka
4. Když je kližka měkká, dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, v případě potřeby přisolíme, opepříme a zahustíme strouhaným chlebem.

Doporučení:

Rady šéfkuchaře Jardy ..1. K získání 1000 g dušeného masa prakticky potřebujete 2000 g syrového masa, praxe je však jiná, protože maso má různý stupeň tučnosti, či různý stupeň kvality či odležení, což má rovněž vliv na ztráty při dušení.2. Při dušení vzniká vedlejší produkt, šťáva, nebo-li omáčka, její množství musíme regulovat, ale ne na úkor její kvality3. Platí, čím více omáčky, tím má slabší chuť4. Množství omáčky v poměru k masu je různé, podle místních zvyklostí, druhu jídla a přílohy, u gulášů většinou 1:2, na 50 g masa přidáváme 100 g omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy