REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotlíkový guláš dle J. Honzajka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vaření kotlíkového guláše se pořádají mistrovství, zde je recept šéfkuchaře J. Honzajka, vítěze krajského kola, na mistrovství republiky 2013 se umístil čtvrtý.


Ingredience:
2 kghovězí kližky
1 kgnakrájené cibule
100 gsádla
60 grajského protlaku
40 gmleté červené papriky
40 gdrceného česneku
30 gsoli
2 gpepř černý
1 gmajoránky
0,5 lčerného piva
dle potřeby strouhaný chléb

Postup:

1. Hovězí kližku nakrájíme na kostky 4×4 cm 2. Na rozpáleném sádle orestujeme kostky masa, ze všech stran, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli, tu restujeme společně s masem
3. Maso zalijeme pivem, přidáme rajský protlak, červenou papriku a dusíme na mírném plameni do měkka
4. Když je kližka měkká, dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, v případě potřeby přisolíme, opepříme a zahustíme strouhaným chlebem.

Doporučení:

Rady šéfkuchaře Jardy ..1. K získání 1000 g dušeného masa prakticky potřebujete 2000 g syrového masa, praxe je však jiná, protože maso má různý stupeň tučnosti, či různý stupeň kvality či odležení, což má rovněž vliv na ztráty při dušení.2. Při dušení vzniká vedlejší produkt, šťáva, nebo-li omáčka, její množství musíme regulovat, ale ne na úkor její kvality3. Platí, čím více omáčky, tím má slabší chuť4. Množství omáčky v poměru k masu je různé, podle místních zvyklostí, druhu jídla a přílohy, u gulášů většinou 1:2, na 50 g masa přidáváme 100 g omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy