REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotlíkový guláš dle J. Honzajka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vaření kotlíkového guláše se pořádají mistrovství, zde je recept šéfkuchaře J. Honzajka, vítěze krajského kola, na mistrovství republiky 2013 se umístil čtvrtý.


Ingredience:
2 kghovězí kližky
1 kgnakrájené cibule
100 gsádla
60 grajského protlaku
40 gmleté červené papriky
40 gdrceného česneku
30 gsoli
2 gpepř černý
1 gmajoránky
0,5 lčerného piva
dle potřeby strouhaný chléb

Postup:

1. Hovězí kližku nakrájíme na kostky 4×4 cm 2. Na rozpáleném sádle orestujeme kostky masa, ze všech stran, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli, tu restujeme společně s masem
3. Maso zalijeme pivem, přidáme rajský protlak, červenou papriku a dusíme na mírném plameni do měkka
4. Když je kližka měkká, dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, v případě potřeby přisolíme, opepříme a zahustíme strouhaným chlebem.

Doporučení:

Rady šéfkuchaře Jardy ..1. K získání 1000 g dušeného masa prakticky potřebujete 2000 g syrového masa, praxe je však jiná, protože maso má různý stupeň tučnosti, či různý stupeň kvality či odležení, což má rovněž vliv na ztráty při dušení.2. Při dušení vzniká vedlejší produkt, šťáva, nebo-li omáčka, její množství musíme regulovat, ale ne na úkor její kvality3. Platí, čím více omáčky, tím má slabší chuť4. Množství omáčky v poměru k masu je různé, podle místních zvyklostí, druhu jídla a přílohy, u gulášů většinou 1:2, na 50 g masa přidáváme 100 g omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy