REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotlíkový guláš dle J. Honzajka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vaření kotlíkového guláše se pořádají mistrovství, zde je recept šéfkuchaře J. Honzajka, vítěze krajského kola, na mistrovství republiky 2013 se umístil čtvrtý.


Ingredience:
2 kghovězí kližky
1 kgnakrájené cibule
100 gsádla
60 grajského protlaku
40 gmleté červené papriky
40 gdrceného česneku
30 gsoli
2 gpepř černý
1 gmajoránky
0,5 lčerného piva
dle potřeby strouhaný chléb

Postup:

1. Hovězí kližku nakrájíme na kostky 4×4 cm 2. Na rozpáleném sádle orestujeme kostky masa, ze všech stran, osolíme, okmínujeme, přidáme nakrájenou cibuli, tu restujeme společně s masem
3. Maso zalijeme pivem, přidáme rajský protlak, červenou papriku a dusíme na mírném plameni do měkka
4. Když je kližka měkká, dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, v případě potřeby přisolíme, opepříme a zahustíme strouhaným chlebem.

Doporučení:

Rady šéfkuchaře Jardy ..1. K získání 1000 g dušeného masa prakticky potřebujete 2000 g syrového masa, praxe je však jiná, protože maso má různý stupeň tučnosti, či různý stupeň kvality či odležení, což má rovněž vliv na ztráty při dušení.2. Při dušení vzniká vedlejší produkt, šťáva, nebo-li omáčka, její množství musíme regulovat, ale ne na úkor její kvality3. Platí, čím více omáčky, tím má slabší chuť4. Množství omáčky v poměru k masu je různé, podle místních zvyklostí, druhu jídla a přílohy, u gulášů většinou 1:2, na 50 g masa přidáváme 100 g omáčky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy