Opečené marinované kotlety servírované s borůvkovou omáčkou.
Ingredience:
4 ks | vepřových kotletek s kostí |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na marinádu: | |
4 lžíce | borovičky nebo džinu |
2 lžíce | worcesterské omáčky |
2 lžíce | oleje |
1 lžíce | cukru |
1/2 vaničky | borůvek |
1 ks | větvičky jalovce |
špetka pepře | |
Na omáčku: | |
1/2 vaničky | borůvek |
1 lžička | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
2-3 dl | vody |
Postup:
1. Kotlety omyjeme, osušíme, opepříme, postranní blanku na několika místech nařízneme 2. Očištěné borůvky rozmačkáme s cukrem, špetkou pepře, borovičkou nebo džinem, worcesterem a 2 lžícemi oleje, připravenou směsí potřeme kotlety, poklademe částmi jalovce a uložíme na 24 hodin do chladu
3. Druhý den kotlety osolíme a na troše rozehřátého oleje zprudka opečeme asi 3 minuty z každé strany, potom je vyjmeme a uložíme v teple
4. Do výpeku přidáme máslo, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme, přilijeme studenou vodu, opět rozmícháme a omáčku krátce povaříme, pak přidáme zbylou marinádu z masa s větvičkami jalovce, na prudkém ohni vše svaříme na poloviční množství, přecedíme, přidáme do ní borůvky a necháme trochu prohřát
5. Kotlety na talíři přelijeme teplou borůvkovou omáčkou a podáváme s hranolky nebo bramboráčky.