REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Košík s vejci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený košík z mouky, vajec a cukru, po překrojení potřený krémem, shora přelitý čokoládovou polevou, dozdobený pusinkami krému a pečenými vajíčky.


Ingredience:
Na těsto:
200 gcukru krupice
180 gpolohrubé mouky
6 ksvajec
tuk a polohrubá mouka na formu
Na krém:
375 gmásla
150 gcukru krupice
3 ksvajec
Na dohotovení:
200 gmarcipánu
50 gčokoládové polevy
potravinářské barvy

Postup:

1. Z části marcipánové hmoty spleteme copánek, který ohneme do tvaru držátka (ouška) košíku a necháme 3 dny tuhnout
2. Žloutky utřeme s polovinou krupicového cukru do pěny a promícháme s tuhým sněhem z bílků vyšlehaných se zbylým krupicovým cukrem, pak vmícháme prosátou polohrubou mouku
3. Dvě třetiny těsta vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut, necháme krátce vychladnout ve formě a poté vyklopíme
4. Zbylé těsto rozlijeme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na vajíčka, formičky uzavřeme, zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, po vychladnutí jich část obalíme v obarveném marcipánu
5. Na krém v horké vodní lázni vyšleháme rozklepnutá vejce s krupicovým cukrem do husté pěny, odstavíme z tepla, necháme vychladnout a potom ji zapracujeme do vyšlehaného změklého másla
6. Upečenou bábovku vodorovně prokrojíme na 3 díly, které potřeme krémem, potom je znovu sesadíme a otočíme širší stranou nahoru, povrch potřeme krémem a necháme ho v lednici ztuhnout, pak bábovku shora přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a po obvodu dozdobíme pusinkami krému, nakonec doplníme vajíčky a marcipánovým uchem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy