Uvařený koňský jazyk, nakrájený na kousky a prohřátý v koprové nebo sardelové omáčce.
Ingredience:
Pro 10-14 osob (záleží na velikosti jazyka) : | |
1 ks | čerstvého koňského jazyka |
1 ks | bobkového listu (nebo trochu bazalky) |
koprová nebo sardelová omáčka | |
sůl |
Postup:
1. Opraný jazyk v osolené vodě (v zeleninovém vývaru) s bazalkou (bobkovým listem) uvaříme doměkka asi 5 hodin (jen dokonalý měkký jazyk je chutný a dá se lehce sloupnout, protože než jej uvařený vyjmeme z vývaru, zkusíme jeho měkkost vidličkou, dá-li se lehce propíchnout, je dostatečně měkký)
2. Uvařený jazyk vložíme na chvilku do studené vody a pak z něho sloupneme hrotem nože bělavou, tuhou kůži
3. Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky, které vložíme do omáčky a prohřejeme je v ní.
Příloha: Vařené brambory, dušená rýže. Obměna: Kromě omáčky sardelové a kaparové je také vhodná omáčka maďarská.
Poznámka:Příprava koprové omáčky viz: Smetanová koprová omáčka.