Orestované řezy z koňské svíčkové, podušené v omáčce z výpeku.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
1000 g | koňské svíčkové |
120 g | sádla |
80 g | slaniny |
40 g | másla |
mletý pepř | |
vývar z kostí | |
sůl |
Postup:
1. Z očištěné, odblaněné svíčkové nakrájíme přes vlákno 12 řezů asi 2 cm silných
2. Lehce je naklepeme a protáhneme na proužky nakrájenou slaninou
3. Připravené řezy osolíme, opepříme, ze stran shrneme do původního tvaru a výšky a po obvodu ovážeme motouzem
4. Potom řezy v kastrolu na rozpáleném sádle na každé straně orestujeme asi 3 minuty
5. Orestované řezy přendáme na talíř, ze šťávy z opečených řezů sebereme tuk, šťávu podlijeme vývarem, přidáme máslo, trochu osolíme a krátce povaříme
6. Do hotové šťávy vložíme opečené řezy a zakryté pokličkou ještě trochu podusíme
7. Hotové řezy upravíme na nahřátou mísu, polijeme šťávou a obložíme je smaženými bramborovými hranolky nebo kroketami a rozčtvrcenými rajčaty
8. Mísu ozdobíme listy hlávkového salátu a na každý list salátu dáme hromádku nastrouhaného křenu
9. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.
Obměna: Místo přírodní šťávy je také vhodná některá ze speciálních omáček hnědých, jako hořčicová, morková, pepřová atd. Získanou přírodní šťávu však zužitkujeme tím způsobem, že ji zčásti vydusíme a pak ji přilijeme do omáčky, které použijeme.