Orestované, poté podušené, prošpikované maso z koňské kýty.
Ingredience:
Pro 6 osob: | |
750 g | očištěného koňského masa z kýty |
60 g | slaniny |
30 g | hladké mouky |
10 g | sádla |
40 g | cibule |
10 g | kapar |
2 ks | kyselé okurky |
2 ks | sardele |
1/8 l | smetany |
trochu citrónové kůry | |
zelená petržel | |
mletý pepř | |
vývar (voda) | |
sůl |
Postup:
1. Omyté a očištěné maso nakrájíme na řízky, na okraji je nařízneme, naklepeme, protáhneme na proužky nakrájenou slaninou, osolíme a opepříme
2. Pak řízky na jedné straně poprášíme hladkou moukou a v pánvi na rozpáleném sádle prudce opečeme
3. Potom řízky vyjmeme, sádlo ze šťávy slijeme do jiné pánve, šťávu podlijeme vývarem (vodou), krátce zavaříme a použijeme k podlévání
4. K slitému sádlu přidáme 30 g čerstvého sádla, pak do něho vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, trochu ji osmažíme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a připravenou šťávou z opečených řízků a povaříme ji
5. Do zahuštěné šťávy dáme opečené řízky, na jemno rozsekané kapary, nastrouhanou citrónovou kůru, na kostečky nakrájené okurky, utřené sardele a dusíme tak dlouho, až řízky změknou
6. Při dušení řízky občas podléváme vývarem (vodou)
7. Když jsou měkké, zjemníme omáčku smetanou a krátce vše povaříme
8. Jednotlivé porce posypeme nasekanou zelenou petrželí.
Příloha: Dušená rýže, nočky a kompot.