REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koňská svíčková na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orestovaná svíčková, upečená v troubě se zeleninou, zalitá smetanovou omáčkou z výpeku.


Ingredience:
Pro 6 osob:
750 gkoňské svíčkové
150 gzeleniny (petržel, celer, cibule)
80 gmásla (sádla)
60 gslaniny
40 ghladké mouky
10 ghladké (francouzské) hořčice
10 kszrnek pepře
6 kszrnek nového koření
1/4 lkyselé smetany
trochu citrónové kůry
trochu citrónové šťávy (octa)
trochu tymiánu
mletý pepř
bobkový list
vývar (voda)
sůl

Postup:

1. Očištěnou svíčkovou odblaníme, protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném tuku ji po všech stranách rychle orestujeme
2. Pak k masu přidáme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a když se trochu osmaží, přidáme koření, citrónovou kůru, podlijeme vývarem (vodou) a v troubě asi 1 hodinu pečeme
3. Během pečení svíčkovou obracíme, podle potřeby podléváme vývarem (vodou) a vzniklou šťávou maso poléváme, aby se příliš nevysušilo
4. Upečené maso vyjmeme
5. Je-li na šťávě mnoho mastnoty, sebereme jí část a zbylou šťávu se zeleninou zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a 20 minut povaříme
6. Hotovou omáčku procedíme, koření odstraníme, zeleninu prolisujeme, přidáme ji do omáčky, přilijeme smetanu, zakapeme citrónovou šťávou, ochutíme hořčicí, přisolíme a ještě krátce povaříme
7. Svíčkovou nakrájíme na porce, vložíme do hotové omáčky a dobře prohřejeme.

Doporučení:

Příloha: Knedlíky, makaróny, dušená rýže, bramborové krokety a brusinkový kompot.

Poznámka:

– Obměna: Před úpravou můžeme také koňskou svíčkovou naložit do mořidla z červeného vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy