REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koňská svíčková na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orestovaná svíčková, upečená v troubě se zeleninou, zalitá smetanovou omáčkou z výpeku.


Ingredience:
Pro 6 osob:
750 gkoňské svíčkové
150 gzeleniny (petržel, celer, cibule)
80 gmásla (sádla)
60 gslaniny
40 ghladké mouky
10 ghladké (francouzské) hořčice
10 kszrnek pepře
6 kszrnek nového koření
1/4 lkyselé smetany
trochu citrónové kůry
trochu citrónové šťávy (octa)
trochu tymiánu
mletý pepř
bobkový list
vývar (voda)
sůl

Postup:

1. Očištěnou svíčkovou odblaníme, protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném tuku ji po všech stranách rychle orestujeme
2. Pak k masu přidáme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli a když se trochu osmaží, přidáme koření, citrónovou kůru, podlijeme vývarem (vodou) a v troubě asi 1 hodinu pečeme
3. Během pečení svíčkovou obracíme, podle potřeby podléváme vývarem (vodou) a vzniklou šťávou maso poléváme, aby se příliš nevysušilo
4. Upečené maso vyjmeme
5. Je-li na šťávě mnoho mastnoty, sebereme jí část a zbylou šťávu se zeleninou zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem a 20 minut povaříme
6. Hotovou omáčku procedíme, koření odstraníme, zeleninu prolisujeme, přidáme ji do omáčky, přilijeme smetanu, zakapeme citrónovou šťávou, ochutíme hořčicí, přisolíme a ještě krátce povaříme
7. Svíčkovou nakrájíme na porce, vložíme do hotové omáčky a dobře prohřejeme.

Doporučení:

Příloha: Knedlíky, makaróny, dušená rýže, bramborové krokety a brusinkový kompot.

Poznámka:

– Obměna: Před úpravou můžeme také koňskou svíčkovou naložit do mořidla z červeného vína.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy