REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konfitovaný květák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květák je skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák!


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce
1 kskvěták
250 gmásla
150 gpodmáslí
150 gsmetany
MODRÝ MÁK V PRESU od Třebaňské oleje s. r. o.
Solamyl
pepř
mák
olej
sůl

Postup:
  1. Květák rozkrájíme na 4 části. Osolíme a opepříme jednotlivé části a necháme je odstát.
  2. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a pečeme při 160 °C do měkka zhruba 50 minut.
  3. Mezitím smícháme smetanu a podmáslí a přivedeme k varu. Zahustíme rozmíchaným Solamylem. Potřebujeme, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochutíme solí a makovým olejem. Přecedíme přes jemné sítko.
  4. Měkký květák můžeme pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijeme do lahve na šlehačku, aby se nám udělala pěna.
  5. Květák dáme na dno talíře, přelijeme pěnou a posypeme praženým mákem.
Doporučení:

Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák, který získal jedinečnou chuť díky za studena lisovanému 100% makovému oleji. Ten pochází z farmy Pavla Bukovjana z Pročevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva
a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé hořčice a ostropestřce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina. Více informací naleznete na stránkách https://www.vpresu.cz/.

Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou

Poznámka:

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy