Květák je skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák!
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 ks | květák |
250 g | másla |
150 g | podmáslí |
150 g | smetany |
MODRÝ MÁK V PRESU od Třebaňské oleje s. r. o. | |
Solamyl | |
pepř | |
mák | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Květák rozkrájíme na 4 části. Osolíme a opepříme jednotlivé části a necháme je odstát.
- V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a pečeme při 160 °C do měkka zhruba 50 minut.
- Mezitím smícháme smetanu a podmáslí a přivedeme k varu. Zahustíme rozmíchaným Solamylem. Potřebujeme, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochutíme solí a makovým olejem. Přecedíme přes jemné sítko.
- Měkký květák můžeme pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijeme do lahve na šlehačku, aby se nám udělala pěna.
- Květák dáme na dno talíře, přelijeme pěnou a posypeme praženým mákem.
Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák, který získal jedinečnou chuť díky za studena lisovanému 100% makovému oleji. Ten pochází z farmy Pavla Bukovjana z Pročevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva
a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé hořčice a ostropestřce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina. Více informací naleznete na stránkách https://www.vpresu.cz/.
Recept k článku: Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz