REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kološvárské zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kysané zelí zapečené s mletým masem smíchaným s vařenou rýží, kořením a domácí klobásou, je zalité zakysanou smetanou.


Ingredience:
1200 gkysaného zelí
500 gmletého vepřového masa z plece
200 grýže + voda
2 lžičkyvegety
2 ksvětších nožiček domácí klobásy
2 kscibule
mletý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Rýži dáme do vroucí osolené vody, promícháme, zvolna vaříme doměkka, pak slijeme a necháme okapat
2. Mleté maso smícháme s dozlatova na rozehřátém oleji osmaženými, oloupanými, na drobno nakrájenými cibulemi, doměkka uvařenou rýží, solí, pepřem a vegetou podle vlastní chuti
2. Na dno zapékací mísy rozložíme část kysaného zelí, na ni navrstvíme část mleté směsi, pak zase zelí, na zelí rozložíme na kolečka nakrájenou domácí klobásu, vše zalijeme zakysanou smetanou a postup opakujeme tak dlouho, dokud není mísa plná po okraj
3. Pak zakryjeme, vložíme do předehřáté trouby z vrchu i zespodu a zapékáme 30-40 minut při 180 °C 4. Zelí se podává jako hlavní chod bez přílohy, ale chutná i s černým chlebem a bílým vínem.

Poznámka:

Vše se připravuje v zapékací míse ze skla nebo kameniny, do ní stavíme jednotlivá patra a podle tohoto postupu se zelí říká poschoďová specialita.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy