Kysané zelí zapečené s mletým masem smíchaným s vařenou rýží, kořením a domácí klobásou, je zalité zakysanou smetanou.
Ingredience:
1200 g | kysaného zelí |
500 g | mletého vepřového masa z plece |
200 g | rýže + voda |
2 lžičky | vegety |
2 ks | větších nožiček domácí klobásy |
2 ks | cibule |
mletý pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Rýži dáme do vroucí osolené vody, promícháme, zvolna vaříme doměkka, pak slijeme a necháme okapat
2. Mleté maso smícháme s dozlatova na rozehřátém oleji osmaženými, oloupanými, na drobno nakrájenými cibulemi, doměkka uvařenou rýží, solí, pepřem a vegetou podle vlastní chuti
2. Na dno zapékací mísy rozložíme část kysaného zelí, na ni navrstvíme část mleté směsi, pak zase zelí, na zelí rozložíme na kolečka nakrájenou domácí klobásu, vše zalijeme zakysanou smetanou a postup opakujeme tak dlouho, dokud není mísa plná po okraj
3. Pak zakryjeme, vložíme do předehřáté trouby z vrchu i zespodu a zapékáme 30-40 minut při 180 °C 4. Zelí se podává jako hlavní chod bez přílohy, ale chutná i s černým chlebem a bílým vínem.
Vše se připravuje v zapékací míse ze skla nebo kameniny, do ní stavíme jednotlivá patra a podle tohoto postupu se zelí říká poschoďová specialita.