Další z inspirativních receptů od Labety, tentokrát na, nejlépe v lese ručně sesbírané, borůvky zavařené jako kompot.
Ingredience:
1 l | lesních českých borůvek |
1 l | vody |
300 g | krupicového cukru |
150 g | BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta |
1 lžička | Kyseliny citrónové Labeta |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat.
- V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu.
- Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte.
- Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C.
- Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete.
- Do sklenice naklaďte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem.
- Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.
Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani.