Neobyčejně chutný a voňavý kompot z letních jablíček. recept od naší dopisovatelky paní Maruš.
Ingredience:
2 kg a více | letní jablka |
sladidlo nebo cukr | |
citrón | |
voda |
Postup:
1. Letní jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince
2. Aby jablka zůstala bílá a nezhnědla dáme do vody trochu kyseliny citronové
3. Dílky naskládáme do skleniček o obsahu 370 ml, nebo podobné velikosti
4. Do každé dáme kolečko citronu i s kůrou ale bez peciček!(pecky způsobují hořknutí obsahu)
5. Citrón nejdříve dobře omyjeme, pak do každé skleničky přidáme dvě kolečka sladidla, (1 kolečko = 1 kostka cukru), nebo 1 vrchovatou lžíci cukru
6. Nakonec zalijeme vodou asi tři čtvrtě centimetru pod okraj, uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 minut na 80 °C
7. Pak pokračujeme jak jsme zvyklí.
Já sklenice ochladím studenou vodou, až jsou úplně studené a nechám je ponořené ve vodě asi dvě hodiny. Tím poznám která sklenička nechytila,protože se naplní vodou úplně.Konzumovat můžeme okamžitě ale lepší je počkat 2-3 týdny, kdy se všechno rozleží a chutě a vůně se prolnou. Když se nechají až do zimy sníme z kompotu i celé kolečko citronu i s kůrou, protože přijme chuť jablek. Jablka neloupeme, necháme je i se slupkou, ta dává kompotu zvláštní vůni, kterou podzimní jablka nemají.
Poznámka:Tento recept jsem okoukala od mé tety asi před 25 lety a od té doby je spolu s broskvovým a hruškovým kompotem náš nejoblíbenější.