Sterilovaný kompot z červeného rybízu, cukru a vody.
Ingredience:
1 kg | červeného rybízu |
200 g | krystalového cukru |
voda |
Postup:
1. Opraný rybíz otrháme od stonků, nasypeme do mísy, posypeme cukrem a necháme několik hodin stát, aby mírně pustil šťávu
2. Pak ho nasypeme do čistých zavařovacích sklenic, poklepáváním na sklenice kuličky setřeseme, sklenice doplníme převařenou vodou a dobře uzavřeme
3. Sklenice vložíme do zavařovacího (nebo jiného velkého) hrnce s teplou vodou, obsah hrnce pozvolna zahříváme a od okamžiku, kdy teplota dosáhne 80 °C, sterilujeme při této teplotě 10-15 minut
4. Pak horké sklenice s kompotem opatrně vyjmeme, zkontrolujeme, zda víčka dobře přilnula a necháme vychladnout.