Koláčky z kynutého těsta potřené perníkovou náplní, ozdobené mandlemi.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
100 g | cukru krupice |
100 g | másla |
30 g | droždí |
2 ks | vajec |
1 ks | vejce na potření |
200 ml | mléka |
kůra z 1/2 citronu | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
1 lžička | mleté skořice |
2 lžíce | mletého máku |
2 lžíce | tekutého medu |
220 ml | mléka |
180 g | rumových perníčků |
50 g | másla |
1 ks | vanilkového cukru |
špetka drceného hřebíčku | |
Na dohotovení: | |
50 g | loupaných mandlí |
1 ks | vejce na potření |
Postup:
1. Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou cukru, lžící hladké mouky, trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. V míse smícháme zbylou prosátou hladkou mouku se špetkou soli, zbylý cukr, vejce, zbylé mléko, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, kvásek, vše propracujeme, přilijeme rozpuštěné máslo, promícháme a necháme asi 45 minut kynout
3. Na perníkovou náplň rumové perníčky rozmixujeme, povaříme s mletým mákem v mléce, vmícháme vanilkový cukr, med, máslo, mletou skořici, špetku drceného hřebíčku, provaříme a necháme vychladnout
4. Vykynulé těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 20 dílů, uválíme kuličky a necháme ještě 20 minut kynout
5. Potom vytvarujeme koláčky, které potřeme rozšlehaným vejcem, připravenou náplní, ozdobíme oloupanými půlkami mandlí, rozložíme na plech a pečeme při 180 °C asi 20 minut.