REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koláčky s perníkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláčky z kynutého těsta potřené perníkovou náplní, ozdobené mandlemi.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 gcukru krupice
100 gmásla
30 gdroždí
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
200 mlmléka
kůra z 1/2 citronu
špetka soli
Na náplň:
1 lžičkamleté skořice
2 lžícemletého máku
2 lžícetekutého medu
220 mlmléka
180 grumových perníčků
50 gmásla
1 ksvanilkového cukru
špetka drceného hřebíčku
Na dohotovení:
50 gloupaných mandlí
1 ksvejce na potření

Postup:

1. Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou cukru, lžící hladké mouky, trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. V míse smícháme zbylou prosátou hladkou mouku se špetkou soli, zbylý cukr, vejce, zbylé mléko, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, kvásek, vše propracujeme, přilijeme rozpuštěné máslo, promícháme a necháme asi 45 minut kynout
3. Na perníkovou náplň rumové perníčky rozmixujeme, povaříme s mletým mákem v mléce, vmícháme vanilkový cukr, med, máslo, mletou skořici, špetku drceného hřebíčku, provaříme a necháme vychladnout
4. Vykynulé těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 20 dílů, uválíme kuličky a necháme ještě 20 minut kynout
5. Potom vytvarujeme koláčky, které potřeme rozšlehaným vejcem, připravenou náplní, ozdobíme oloupanými půlkami mandlí, rozložíme na plech a pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Párování sýrů s víny. Poradíme, jak na to!

Vinobraní za námi a za chvíli tu máme čas Beaujolais a Svatomartinského vína. A tak se nabízí otázka, zda víte, jak snoubit sýry s vínem, abyste podtrhli jejich chuť. Ačkoliv by bylo obtížné najít jednoduchá a striktní pravidla snoubení sýrů s víny z důvodu obrovské rozmanitosti sýrových delikates a druhů vína, pokusíme se vás navést, tak abyste si co nejvíce pochutnali a zpestřili si nadcházející dlouhé podzimní večery.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy