Koláče z vykynutého kvásku a dalších ingrediencí naplněné náplní, například tvarohovou, ozdobené povidly a drobenkou, upečené v troubě dozlatova. Z tohoto množství je 40-50 koláčků, záleží, jak velké je děláme.
Ingredience:
500 g | hladké výběrové moky |
42 g | (kostka) droždí |
1 balíček | vanilkového pudinku |
1 sáček | vanilkového cukru |
3 lžíce | moučkového cukru |
1 lžička | soli |
200 ml | oleje |
2 ks | žloutky |
papír na pečení | |
Na naplnění a zdobení: | |
tvarohová náplň, povidla, drobenka |
Postup:
1. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka, umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající ingredience včetně kvásku a vymícháme pružné nelepivé těsto
3. Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní (například tvarohovou), pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení, děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily (lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme)
4. Do koláčků udělám veprostřed důlek, já to dělala prstem, do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody, na povidla umístíme drobenku
5. Dáme péci do trouby rozehřáté na 180 °C, pečeme cca 12 minut.
S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělala náplň tvarohovou. Recepty na náplně do buchet najdete v naší databázi zde: Dorty, moučné pokrmy, dezerty (i slané!) > sladké > zdobení, náplně do buchet a koláčů.
Poznámka:Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová