Dezert plný revení a jahod, upečený v troubě dozlatova ozdobený povrchem z našlehaných bílků.
Ingredience:
Na jednu formu na koláč: | |
250 g | čerstvých jahod |
200 g | bílého jogurtu |
250 g | rebarbory |
100 g | hladké mouky |
100 g | cukru krupice |
80 g | hrubé mouky |
2 sáčky | vanilkové cukry |
1/2 sáčku | kypřicího prášku do pečiva |
5 lžic | oleje |
5 ks | vajec |
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy |
Postup:
1. Do mísy dejte jogurt, 1 vanilkový a všechen krupicový cukr, 2 vejce a 3 žloutky a vše důkladně metlou promíchejte, pak do těsta zašlehejte olej a na závěr přidejte také hladkou i hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem a vymíchejte hladké tekuté těsto
2. Jahody zbavte stopek a podle jejich velikosti je pokrájejte, středně velké jahody jsou ideální na čtvrtiny, měly by být zhruba stejně velké, jako kousky rebarbory
3. Pokud je potřeba, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou, do koláčové formy nalijte těsto, rovnoměrně jej poklaďte nejprve rebarborou, pak jahodami
4. V míse vyšlehejte ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru tuhý sníh, tím pak pomocí stěrky rovnoměrně pokryjte celý koláč, aby vznikla hladká jednolitá „čepice“, přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, radši odeberte, aby nevytekl do trouby (pokud chcete, můžete i tuhle čepici ozdobit kouskem jahody nebo rebarbory či posypat cukrem)
5. Koláč vložte na 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C a těšte se, až tahle lehoučká letní dobrota potěší vaše smysly!
Labužníci si mohou ke koláči na talířek přidat i kopeček zmrzliny.
Poznámka:Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová