Coq au vin (čti kok ó ván), kohout na víně z francouzského Auvergne, pýcha každého šéfkuchaře a oblíbená pochoutka např. komisaře Maigreta či spíše jeho autora Georgese Simenona, ale vyskytuje se i varianta „ Kohout na pivě“.
Ingredience:
1 ks | kohoutka nebo kuře (2 kg) |
200 g | malých cibulek |
200 g | anglické slaniny nakrájené na kostky |
200 g | žampiónů |
50 g | másla |
30 g | hladké mouky |
50 cl | oleje |
5 cl | Marc de Bourgogne (vínovice) nebo koňaku |
1 l | láhev červeneného vína (Beaujolais) |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | bouquet garni (svazeček petrželky, tymiánu a bobkového listu) |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kohouta i s kostmi naporcujeme přibližně na 8-12 kousků
2. V hrnci osmahneme malé cibulky, slaninu a nadrobno nakrájené žampióny
3. Jsou-li hotové, vše vyjmeme a necháme stranou
4. V tom samém hrnci orestujeme porce kohouta, osolíme, opepříme a poprášíme moukou
5. Maso flambujeme vínovicí, přilijeme červené víno, přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev a cibuli, rozmačkaný česnek a bouquet garni
6. Vše pomalu vaříme asi dvě hodiny
7. Ke konci přípravy vyjmeme bouquet garni a přidáme malé cibulky, slaninu a žampióny.
Jako přílohu podáváme opečené kousky bagety nebo bílý chléb. Ve Francii se servíruje takto upravený kohout i s těstovinami či rýží.