REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kohout na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Coq au vin (čti kok ó ván), kohout na víně z francouzského Auvergne, pýcha každého šéfkuchaře a oblíbená pochoutka např. komisaře Maigreta či spíše jeho autora Georgese Simenona, ale vyskytuje se i varianta „ Kohout na pivě“.


Ingredience:
1 kskohoutka nebo kuře (2 kg)
200 gmalých cibulek
200 ganglické slaniny nakrájené na kostky
200 gžampiónů
50 gmásla
30 ghladké mouky
50 cloleje
5 clMarc de Bourgogne (vínovice) nebo koňaku
1 lláhev červeneného vína (Beaujolais)
1 kscibule
1 ksmrkve
3 ksstroužky česneku
1 ksbouquet garni (svazeček petrželky, tymiánu a bobkového listu)
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Kohouta i s kostmi naporcujeme přibližně na 8-12 kousků
2. V hrnci osmahneme malé cibulky, slaninu a nadrobno nakrájené žampióny
3. Jsou-li hotové, vše vyjmeme a necháme stranou
4. V tom samém hrnci orestujeme porce kohouta, osolíme, opepříme a poprášíme moukou
5. Maso flambujeme vínovicí, přilijeme červené víno, přidáme na větší kousky nakrájenou mrkev a cibuli, rozmačkaný česnek a bouquet garni
6. Vše pomalu vaříme asi dvě hodiny
7. Ke konci přípravy vyjmeme bouquet garni a přidáme malé cibulky, slaninu a žampióny.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme opečené kousky bagety nebo bílý chléb. Ve Francii se servíruje takto upravený kohout i s těstovinami či rýží.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy