REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kohout na víně IV.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento tradiční francouzský recept na přípravu kohouta má originální název Coq au vin (čti kok ó ván). Ovšem podobně lze připravit i klasické kuře.


Ingredience:
1 kskohoutka nebo 2 kuřecí stehna a 2 prsní řízky
1 ksbobkového listu
1 ksstroužku česneku
1 kscibule
2 kskedluben
2 kssvazků jarních cibulek
3 ksmrkve
4 lžíceoleje
2 lžícehladké mouky
400 mlbílého vína
400 mlzeleninového vývaru
petrželka
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Oloupanou cibuli se stroužkem česneku nakrájíme na kostičky, jarní cibulky očistíme, omyjeme a zvlášť nakrájíme zelenou i bílou část na kousky velké asi 1 cm, očištěné mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané kedlubny na malé kousky
2. Očištěného kohouta omyjeme, osušíme, naporcujeme (stehna oddělíme v kloubu a prsní řízky rozpůlíme, omyjeme, osušíme) pak porce osolíme, opepříme, potřeme 2 lžícemi oleje, poprášíme moukou a opečeme po obou stranách ve velkém hrnci na zbylém rozehřátém oleji
3. Přidáme cibuli, česnek, kedlubny, bílé části jarních cibulek, bobkový list, zalijeme bílým vínem i zeleninovým vývarem a vaříme přiklopené na mírném ohni doměkka, pak přidáme zelenou část cibulek, osolíme a opepříme
4. Kohouta nebo kuře posypeme na hrubo nasekanou petrželkou a podáváme s křupavou bagetou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy