Kohout podušený na zeleninovém základě spolu se žampiony a cibulkami, podlévaný červeným vínem.
Ingredience:
1 ks | mladého kohoutka (kuřete) |
200 g | malých žampionů |
150 g | sterilovaných cibulek |
150 g | mrkve |
100 g | petržele |
100 g | másla |
300 ml | smetany 33% |
200 ml | suchého bílého vína |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | oleje |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | snítky rozmarýnu |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného kohouta omyjeme, osušíme, naporcujeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou mouko a v kastrolku na lžíci rozehřátého oleje maso ze všech stran opečeme, pak vyndáme a vypečený tuk slijeme
2. Žampiony oloupeme a větší překrojíme, mrkev i petržel oloupeme, podélně překrojíme a nakrájíme na plátky, sterilované cibulky slijeme, necháme okapat a v kastrolu na polovině rozehřátého másla zeleninu se žampiony krátce podusíme
3. Směs zalijeme vínem, přidáme bobkový list, nasekaný rozmarýn, přidáme porce kohouta a vše zvolna pod pokličkou dusíme doměkka (asi 60 minut), pak maso vyndáme, zakryjeme alobalem a udržujeme v teple
4. Do zeleninového základu zašleháme zbytek másla, přilijeme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, pepřem, vrátíme zpět porce masa a už jen vše prohřejeme.
Podáváme s vařenými bramborami posypanými nadrobno nasekanou petrželí.