REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kávovo-ořechové pusinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pusinky s chutí a vůní po kávě a oříškách, slepené krémem spolu s lineckými kolečky, zdobené čokoládovou polevou.


Ingredience:
Na těsto na pusinky:
180 gmoučkového cukru
60 gořechů
40 gSolamylu
3 ksbílky
1 lžičkainstantní kávy
špetička soli
Na krém:
200 gkrupicového cukru
50 gztuženého tuku (omega)
4 ksvejce
1 ksmáslo
Ostatní:
linecká kolečka (každý máme svůj osvědčený recept)
pikantní marmeláda, poleva na ozdobení, papír na pečení

Postup:

1. Ve vodní lázni (voda nesmí vařit) ušleháme bílky se solí do sněhu, postupně zašleháváme moučkový cukr a šleháme do lesklé a tuhé hmoty, která bude tvořit na metlách špičky
2. Už mimo vodní lázeň opatrně vmícháme ořechy s kávou a Solamylem
3. Na plech stříkáme zdobícím sáčkem kopečky, hvězdičky … Použila jsem sáček bez špičky, pouze s odstřiženým rožkem
4. Pečeme (sušíme) v troubě na 110-130 °C asi 45 minut
5. Linecké těsto vyválíme na pomoučeném válu nebo podložce, vykrajujeme kolečka, uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 8-10 minut na 180 °C, u obou těchto kroků berte ohled na vlastní troubu 6. A jdeme na krém; zase ve vodní lázni šleháme vejce s krupicovým cukrem do husté, hebké, žlutobílé hmoty, ručním šlehačem cca 20 minut, voda nesmí vařit!
7. Hotové uložíme do dřezu s vodou studenou (i s mísou) a šleháme do vychladnutí
8. V robotu rozpracujeme metlami změklé máslo a pomalinku, malým pramínkem, za stálého, ale pomalého šlehání zapracováváme vychladlou vaječnou pěnu
9. Ztužený tuk rozpustíme, necháme vychladnout a zašleháme do krému, použití ztuženého tuku není podmínkou!
10. Hotový krém ochutíme lžící práškového kakaa a lžičkou mleté kávy
11. Na upečená linecká kolečka nastříkáme kolečko z krému, do středu dáme kousek pikantní marmelády a položíme pusinku, zdobíme nebo nezdobíme, to je na každém, já použila čokoládovou polevu.

Doporučení:

Příklad ingrediencí na linecká kolečka: 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo margarínu, 100 g práškového cukru, 1 ks vaječného žloutku, nastrouhaná citronová kůra.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy