Na sádle usmažené karbanátky připravené ze směsi mletého masa, česneku, vajec, mléka, strouhanky, cibule a koření, servírované s bramborovou kaší.
Ingredience:
Na karbanátky: | |
300 g | hovězího krku |
300 g | vepřové plece |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | vejce |
1 ks | cibule |
cca 6 lžic | strouhanky + 4 lžíce strouhanky na obalení |
2 lžičky | drceného kmínu |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 hrst | majoránky |
200 ml | plnotučného mléka nebo 12 % smetany na vaření |
špetka mleté sladké papriky | |
čerstvě drcený pepř | |
sádlo na smažení | |
sůl | |
Na bramborovou kaši: | |
800 g | brambor |
40 g | másla |
200 ml | mléka |
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Obě masa si pomeleme nebo necháme pomlet u řezníka
2. Pomleté maso, utřený česnek, cibuli pokrájenou na jemno a všechny ostatní suroviny, s výjimkou vajec a strouhanky, pořádně promícháme a v uzavřené nádobě necháme přes noc odpočívat v ledničce
3. Druhý den přidáme vejce a strouhanky tolik, abychom získali kompaktní hmotu, dochutíme eventuálně solí dle potřeby
4. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a na rozpáleném tuku pozvolna smažíme z obou stran
5. Podáváme s bramborovou kaší ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Příprava bramborové kaše:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, zalijeme horkou slanou vodou a vaříme doměkka
2. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme a dobře promícháme
3. Kastrol s kaší necháme na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko
4. Bramborovou kaši dohladka vymícháme a podle potřeby osolíme.
Ke karbanátkám servírovaným s bramborovou kaší se skvěle hodí kyselý okurek nebo salát ochucený sladkokyselou zálivkou.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová