Poleva vhodná na přípravu dortů a jiných sladkých pochutin. Polevy zlepšují vzhled moučníků a chrání moučník před vysycháním.
Ingredience:
180 g | moučkového cukru |
3 lžíce | vody |
pánev |
Postup:
1. Ze čtvrtiny dávky cukru připravíme karamel; cukr za stálého míchání na mírném ohni pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda a příjemně voní
2. Pak ho zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme dohladka
3. Ještě horký karamel nalijeme do zbylého moučkového cukru a dobře rozmícháme, až je poleva hladká a lesklá.
– Poleva nemá být příliš hustá, protože se potom nestejnoměrně roztéká a tvoří zbytečně vysokou vrstvu. Do příliš husté můžeme přidat podle jejího druhu trochu vody nebo bílek.- Poleva nemá být ani řídká, protože potom zase dobře nekryje a stéká. Do řídké můžeme přidat ještě trochu prosátého moučkového cukru.- Srazí-li se nám čokoládová poleva, přidáme do ní lžíci horké vody a dobře promícháme.- Hladkou a dobře umíchanou polevu vždy ihned použijeme.- Při zdobení dortu polevou, nalijeme polevu do středu a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách.- Na drobné pečivo nanášíme polevu lžičkou – do středu kápneme polevu a krouživým pohybem ji necháme roztéct do krajů.- Bílé ledové polevy nebo bílkové polevy zpracujeme co nejychleji, protože rychle tuhnou.