Vařený kapr s omáčkou z piva a rybího vývaru.
Ingredience:
1000 g | kapra |
140 g | másla |
120 g | cibule |
70 g | slaniny |
2 lžíce | hladké mouky |
400 ml | světlého piva |
bobkový list | |
nové koření | |
pepř celý | |
sůl |
Postup:
1. Kapra zbavíme kůže, osolíme, rozdělíme na porce, protkneme proužky slaniny a necháme asi hodinu odležet
2. Do kastrolu dáme nadrobno nakrájenou cibuli a od každého koření asi pět kousků, přidáme porce kapra, zalijeme pivem tak, aby byla ryba zakryta a vaříme na mírném plameni do měkka
3. Šťávu pak zahustíme jíškou z másla a mouky a povaříme ještě 15 minut, ale již bez ryby
4. Omáčku procedíme a zalijeme jí porce ryby.
– Jako přílohu podáváme vařené brambory.
Poznámka:– Jiná varianta doporučuje podávat kapra dušeného v pivu bez omáčky, pouze politého rozehřátým máslem – Příprava jíšky viz: Jíška .