Porce kapra uvařené v mírně osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou a kořením.
Ingredience:
4 ks | porce kapra |
1 ks | menší cibule |
80 g | másla |
60 g | kořenové zeleniny (méně mrkve a patržele, více celeru) |
1 lžíce | octa |
několik kuliček černého pepře | |
několik kuliček nového koření | |
petrželka | |
voda | |
kousek bobkového listu | |
sůl |
Postup:
1. Do širokého hrnce vlijeme tolik vody, aby jednotlivé porce ryb byly potopeny
2. Přidáme ocet, koření, plátky pokrájené kořenové zeleniny a sůl
3. Vaříme 10 minut
4. Do vroucí várky vložíme rybí porce a jakmile se voda začne opět vařit, zmírníme příkon energie a vaříme při pomalém varu 12-15 minut
5. Děrovanou lopatkou vybereme rybu na talíře, maličko podlijeme horkým procezeným vývarem, přelijeme horkým, rozpuštěným máslem a zdobíme petrželkou.
Vařeného kapra podáváme s teplou holandskou omáčkou, se strouhaným křenem, s jablkovým křenem nebo s některou pikantní majonézovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.