Ve výluhu z piva, vína a koření povařené porce kapra, servírované přelité omáčkou z kaparů, sardelové pasty, citronové šťávy, cibule a rybího vývaru. Recept je na 6 porcí.
Ingredience:
6 ks | porcí očištěného kapra po 150-200 g |
1 ks | větší cibule |
3/4 l | černého piva |
1/4 l | červeného vína |
1/4 l | vody |
asi 2 ks hřebíčky | |
kousek citronové kůry | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžičky | sardelové pasty |
1 lžíce | kaparů |
50 g | másla |
50 g | cibule |
40 g | hladké mouky |
šťáva z 1/2 ks citrónu | |
Na ozdobení: kolečka citrónu, petrželka |
Postup:
1. Očištěné porce kapra osolíme
2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme oloupanou cibuli v celku, do které jsem zapíchli 2-3 ks hřebíčky, citronovou kůru a sůl, tak 10 minut povaříme
3. Do základu vložíme připravené porce kapra a vaříme je mírným varem 16 minut, pak rybu vyjmeme, uchováme v teple, vývar necháme úplně vychladnout
4. Připravíme si omáčku; na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní sardelovou pastu, promícháme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme procezeným studeným rybím vývarem, přidáme jemně usekané kapary, citronovou šťávu, podle chuti přisolíme a za občasného míchání omáčku asi 15-20 minut vaříme
5. Uvařené porce masa upravíme na mísu a připravenou omáčkou je přelijeme, okraj mísy ozdobíme citrónem a petrželkou.
Příloha: vařené brambory nebo máslové noky.