V kořeněném nálevu povařené porce kapra nebo jiné sladkovodní ryby, servírované dobře vychlazené, jako studený předkrm přelité ochucenou majonézou smíchanou se zeleninou z vývaru po rybě, hráškem …
Ingredience:
4 ks | porce kapra nebo jiné vhodné sladkovodní ryby |
1 ks | mrkve |
1 ks | celeru |
1/4 ks | celeru |
voda | |
citrón | |
ocet | |
cukr | |
sůl | |
Na ochucenou majonézu: | |
150 g | majonézy |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | sterilovaného hrášku |
zelená petrželka | |
kousek cibule | |
ocet | |
koustičky kořenové zeleniny z vývaru |
Postup:
1. Očištěnou zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vařící vodou do výše 3 cm, osolíme a vaříme 20 minut
2. Zeleninu vyjememe, vývar okyselíme octem, přidáme osolené porce kapra a vaříme je maximálně 15 minut, ne déle
3. Uvařenou rybu z vývaru vyjmeme, opatrně vykostíme, ale jen tak, aby se porce ryby nerozpadly, necháme je vychladnout
4. Majonézu zředíme za stálého šlehání mlékem a octem, osolíme ji, dochutíme cukrem, zamícháme do ní na nudličky nebo malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, co se nám uvařila ve vývaru, okapaný sterilovaný hrášek a spařenou cibuli rovněž pokrájenou na drobno
5. Ochucenou majonézou přelijeme vychladlé porce kapra a dáme do lednice na několik hodin dobře vychladit a uležet
6. Před podáním porce ryby ozdobíme snítky zelené petrželky a plátky citrónu.