REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapr ve smetanové marinádě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Porce kapra uvařené společně s kořením a zeleninou, poté vykostěné a vychladlé přelité ochucenou majonézou se šlehačkou, hráškem, cibulí a zeleninou z vývaru, servírované dobře vychlazené, ozdobené petrželkou a proužky sterilizované kapie.


Ingredience:
6 ksporce kapra
1 kssterilizované okurky
1 ksmalé cibule
150 gmajonézy
100 gkořenové zeleniny
1 dlsmetany na šlehání
3 lžícesterilizovaného hrášku
3 lžícebílého vína
proužky sterilizované kapie
citrónová šťáva
bobkový list
nové koření
petrželka
celý pepř
ocet
sůl

Postup:

1. Oloupeme si mrkev, celer, cibuli a necháme vcelku
2. Do hrnce si vložíme oloupanou zeleninu a cibuli, zalijeme vodou, přidáme trochu octa, bobkový list, nové koření a celý pepř, vodu přivedeme k varu a povaříme 10 minut
3. Poté přidáme očištěné porce kapra, plamen zmírníme a vaříme, dokud není kapr měkký, maximálně 15 minut
4. Vařené porce kapra opatrně vyjmeme z vývaru, vykostíme a necháme vychladnout
5. V době chladnutí si připravíme smetanovou marinádu promícháním majonézy s bílým vínem, několika kapkami citrónové šťávy a ušlehanou smetanou
6. Pak si nakrájíme cibuli z vývaru na tenká kolečka, zeleninu z vývaru se sterilizovanou okurkou nastrouháme na jemno, hrášek scedíme a necháme okapat, poté suroviny vmícháme do smetanové marinády
7. Vychladlé porce kapra urovnáme na talířky, přelijeme smetanovou marinádou a necháme v ledničce několik hodin proležet
8. Vychlazené porce ozdobíme petrželkou, proužky sterilizované kapie a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy