Z rybího filátka připravené porce, odležené, opečené poprášené moukou, servírované posypané opraženými ořechy, přelité rozpuštěným máslem promíchaným s citrónovou šťávou.
Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí: | |
1 ks | půlky kapra o váze 1-1,5 kg |
100 g | jader vlašských ořechů |
2 lžíce | másla |
1-2 lžíce | hladké mouky |
rozpuštěné máslo na přelití | |
mletý černý pepř | |
šťáva z citrónu | |
drcený kmín | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou polovinu kapra omyjeme, osušíme a ostrým nožem seřízneme filet podél žeberních kostí směrem od páteře k břichu, odkrojíme tučné části a nožem uděláme mělké zářezy po celé délce napříč filetu tak, abychom porušili všechny zbylé malé kosti
2. Maso osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, zakápneme citronovou šťávou a necháme minimálně 1 hodinu odležet
3. Ořechy nasucho opražíme v pánvi nebo v troubě na plechu
4. Filet z kapra nakrájíme na porce a poprášíme hladkou moukou, v pánvi na rozehřátém másle ryby opečeme z obou stran (nejprve kůží dolů)
5. Jednotlivé porce servírujeme posypané opraženými ořechy a poléváme rozpuštěným máslem smíchaným s citronovou šťávou.
Na opékání můžeme zvolit přepuštěné máslo, které lépe snáší vysoké teploty.