Tento starý pražský recept se připravuje u nás v rodině již odjakživa. Během posledních sta let prošel hned několika úpravami. Tou poslední bylo vyřazení rybí krve, a to, jak jistě správně hádáte, kvůli něžnému pohlaví, ve kterém představa této přísady vyvolávala vyložený odpor. Pro správnou chuť není krev nezbytná, ale do původního receptu patří jako pěna k pivu.
Ingredience:
2,5 kg | čerstvého kapra |
0,2 kg | mrkve |
0,1 kg | petržele |
0,1 kg | celeru |
0,1 kg | cibule |
0,1 kg | švestkových povidel |
120 g | perníku na vaření |
1 lžíce | octa |
0,5 l | piva |
0,1 l | rybího vývaru |
kůra z 1 ks citrónu | |
sušené švestky, rozinky, mandle, vlašské ořechy | |
nové koření, čerstvý tymián, celý pepř, bobkový list | |
sůl |
Postup:
1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin, důkladně omyjeme, naporcujeme a nasolíme
2. Na rozpáleném tuku orestujeme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, když je zelenina zlato-hnědá můžeme přidat scezenou rybí krev, lžíci octa, všechna koření a rybí vývar v takovém množství, aby byl kapr tekutinou celý zakrytý, kapra v omáčce vaříme asi 15 – 20 minut a pak jej vyjmeme
3. K dokončení omáčky stačí přidat sušené švestky, rozinky, mandle, ořechy, v pivě namočený perník a strouhanou kůru z jednoho citronu (pro gourmety doporučuji přidat asi 3 dcl červeného vína a omáčku dalších 30 min zvolna povařit)
4. Omáčku je nutné důkladně propasírovat, ovšem až po vyndání všech sušených plodů, které chceme zachovat v původním tvaru a následně do omáčky vrátit jako vložku.
Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.