Jeden z receptů na základní lehký máslový krém, používáme k plnění mnoha druhů drobného pečiva.
Ingredience:
125 g | másla (rostlinného tuku) |
140 g | moučkového cukru |
25 g | hladké mouky |
10 g | kakaa |
1 bal. | vanilkového cukru |
1 ks | žloutku |
1/8 l | mléka |
Postup:
1. Mléko s předem rozmíchanou moukou na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu
2. Povaříme 2-3 minuty a pak necháme za občasného zamíchání, vychladnout
3. Mezitím změklé máslo (tuk) dáme do misky a utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny
4. Po lžičkách do něho vmícháme vychladlou kaši, kakao a stále třeme
5. Pro lepší promíchání krému lze použít elektrický šlehač.
– Všechny suroviny, které používáme k přípravě krémů musí mít pokojovou teplotu, příliš tuhé máslo by se špatně šlehalo, měkčí by se roztékalo- Žloutek i další tekuté přísady do utřené pěny z másla a cukru přidáváme po velmi malém množství a vždy dobře utřeme. Také pudink, kaši, ovoce, oříšky zamícháme postupně po lžičkách, jinak by se krém srazil- Srazí-li se krém, dáme misku s krémem nad hrnec s vroucí vodou, nahřejeme a když začne máslo řídnout odstavíme, znovu umícháme do pěny – Můžeme také postupovat tak, že kousek másla utřeme s cukrem a po malých částech přidáváme sražený krém- Krémem plníme moučníky, až když jsou úplně vychladlé, jinak se krém rozteče- Chceme-li moučník potřený krémem polít polevou, necháme ho nejprve ztuhnout v chladničce.