Smetanová polévka z nakrájeného kadeřávku, s vložkou brambor a žampiónů.
Ingredience:
4 ks | středně velkých žampionů |
2 ks | velkých brambor |
2 ks | cibule |
1 ks | menší hlávky kadeřávku |
1 ks | snítky čerstvho tymiánu |
2 lžíce | tuku |
300 ml | zeleninového bujonu z kostky |
200 ml | smetany |
muškátový květ | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, na rozehřátém tuku asi 4 minuty opékáme, osolíme, okořeníme tymiánem i pepřem, vyjmeme a udržujeme v teple
2. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, na rozehřátém tuku krátce podusíme a držíme v teple
3. Oloupané cibule nakrájené na drobno zpěníme na tuku, přidáme opraný, na nudličky nakrájený kadeřávek, přiklopíme pokličkou a podusíme, pak zalijeme smetanou i zeleninovým vývarem a 15 minut povaříme
4. Polévku podle chuti ještě osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, nalijeme na talíře, do každého rozdělíme brambory a plátky žampionů.
Něco a kadeřávku najdete zde: Kadeřávek (kadeřavá kapusta).