V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka Anglonubijských koz.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
1 kg | lilku |
400 g | FARMÁŘSKÝ KOZÍ JOGURT BÍLÝ NUBIJKA od Jany Drobilové Holcové |
50 g | rýže |
30 g | hladkolisté petržele |
20 g | kopru |
1,5 l | vody |
4 lžíce | oleje |
5 ks | celého pepře |
2 ks | bobkového listu |
2 ks | mrkve, nakrájené na půl |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | velká cibule, nakrájená na čtvrtky |
1 ks | půlka celeru, nakrájeného na čtvrtky |
1 ks | vejce |
1 ks | citron |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.
- Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.
- Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.
- Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.
- Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
- Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.
- Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.
Recept k článku: Navoďte si náladu Vánoc recepty z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz