Stehna upečená na cibulce dozlatova spolu s hruškami.
Ingredience:
4 ks | kachních stehen |
4 ks | menších hrušek |
1 ks | cibule |
4 lžíce | rybízového džemu |
2 lžíce | cukru |
1 lžíce | kmínu |
200 ml | vývaru |
20 g | másla |
sůl | |
Na svařené víno: | |
400 ml | červeného vína |
4 ks | hřebíčků |
2 ks | plátků citronu |
1 ks | svitku skořice |
špetka strouhaného muškátového oříšku |
Postup:
1. Kachní stehna očistíme, opláchneme, osušíme, potřeme solí, posypeme kmínem a necháme 20 minut rozležet
2. Červené víno svaříme s plátky citronu, skořicí, hřebíčky, špetkou strouhaného muškátového oříšku a přiklopené zvolna vaříme, až se odpaří 2/
3 tekutiny, pak necháme vychladnout
3. Stehna vložíme do pekáčku, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, podlijeme trochou vývaru, zakryjeme a pečeme při 200 °C doměkka (asi 60 minut) za občasného podlévání vývarem
4. Omyté hrušky zbavíme jádřinců, podélně nakrájíme na dílky, v pánvi na rozehřátém másle zprudka opečeme, posypeme cukrem a zlehka promícháme
5. Měkká stehna odkryjeme, přidáme k nim hrušky a při 190 °C dopečeme dozlatova, potom stehna i hrušky vyjmeme, do výpeku přecedíme svařené víno, vmícháme džem a krátce povaříme
6. Stehna rozdělíme na talíře, podlijeme omáčkou, doplníme hruškami a podáváme s vařenými bramborami.