Pečená kachní prsa servírovaná s opečeným celerem a brusinkovo-pomerančovým čatním.
Ingredience:
4 ks | filetů z kachních prsou |
300 g | celeru |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sekané petrželky |
mletý pepř | |
sůl | |
Na brusinkovo-pomerančové čatní: | |
170 g | čerstvých amerických brusinek nebo 100 g sterilovaných |
100 ml | jablečné šťávy |
2 lžíce | cukru |
1 lžíce | másla |
6 lžic | bílého vína |
7 ks | hvězdiček badyánu |
2 ks | pomerančů |
1 ks | celé skořice |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Pomeranče oloupeme a jednotlivé měsíčky zbavíme bílé blány, šťávu z pomeranče přitom zachycujeme
2. Na rozehřátém másle zkaramelizujeme za stálého míchání brusinky s cukrem (sterilované už neupravujeme)
3. Přidáme dužinu z pomerančů, pomerančovou i jablečnou šťávu, bílé víno, skořici, hvězdičky badyánu a bez přikrytí vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne, pak čatní dochutíme solí a pepřem
4. Očištěná kachní prsa osolíme, opepříme, opečeme na pánvi kůží dolů, obrátíme a znovu opečeme, potom je naskládáme do ohnivzdorné misky kůží nahoru, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 6 minut)
5. Mezitím oloupaný celer nakrájíme na tenké proužky a na rozehřátém oleji krátce opečeme, vmícháme máslo, ochutíme solí, pepřem a přidáme na drobno nasekanou petrželku
6. Kachní prsa nakrájíme na plátky a podáváme s opečeným celerem a brusinkovým čatním.