REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachna pečená s hráškem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená kachna s uvařeným a pak podušeným hráškem.


Ingredience:
Recept na 4 porce:
4 ksmrkve
2 kscibule
2 kskachny
500 gčerstvého nebo zmrazeného hrášku
100 gslaniny s kůží
20 gmásla
kousek tuřínu nebo kedlubny
malý kousek celeru
bobkový list
mletý pepř
petrželka
tymián
sůl

Postup:

1. Den před přípravou vetřeme do kachny hrubou sůl
2. Kachní drůbky, cibuli, 2 mrkve, kůži ze slaniny, petrželku a bobkový list zalijeme 4 decilitry vody, osolíme, a vaříme 1 hodinu na malém plaménku
3. V těžkém pekáči rozehřejeme máslo a slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme 2 mrkve, celer a tuřín (kedlubnu) nakrájené na kostičky, cibuli nakrájenou na plátky a vše zahříváme
4. Jakmile slanina zesklovatí, přidáme kachnu a dusíme ji pod pokličkou, až z ní začne vytékat sádlo
5. Pak ji vyndáme, tuk slijeme, kachnu dáme zpět do pekáče, podlijeme vývarem, přidáme petrželku, bobkový list, tymián, čerstvě mletý pepř a pečeme v mírně vyhřáté troubě pod pokličkou asi 1 hodinu
6. Z pekáče slijeme téměř všechnu šťávu a kachnu dopečeme bez pokličky
7. Hrášek uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, scedíme a přidáme ke kachně před dopečením
8. Ze šťávy, kterou jsme slili z kachny, odstraníme tuk, šťávu ohřejeme a nalijeme do omáčníku
9. Kachnu položíme na mísu a obložíme zeleninou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Tekuté zlato: Blahodárné účinky medu, o kterých jste nevěděli

Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Od bramboráku po hranolky: Vyznáte se v bramborách?

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

číst dále ...

29. září je Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert letos už daroval 2 200 000 porcí potřebným

Problematika plýtvání potravin patří mezi celosvětová témata. Její důležitost akcentuje i Valné shromáždění OSN, které v roce 2019 stanovilo 29. září Mezinárodním dnem povědomí o plýtvání jídlem. Albert snižuje potravinové přebytky dlouhodobě a letos už potřebným daroval 2 200 000 porcí jídla. V souladu se závazkem učiněným veřejně na začátku tohoto roku daruje letos potravinovým bankám nejméně 3,2 miliony porcí jídla, což je zdvojnásobení loňského daru. S rozvozem pomůže 7 nových dodávek, které daruje potravinové bance ke třem již darovaným autům.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy