Kachna podlitá vínem a upečená na cibulce dozlatova.
Ingredience:
2 kg | kachna |
100 g | sušených švestek |
300 ml | bílého vína |
100 ml | zeleninového vývaru |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
3 ks | cibule |
3 ks | zrnek jalovce |
3 ks | hřebíčků |
2 ks | snítky tymiánu |
2 ks | jablek |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Dobře očištěnou kachnu opláchneme, osušíme a z venku i zevnitř nasolíme
2. Do pekáčku nasypeme oloupané na hrubo nakrájené cibule, přidáme jalovce, hřebíčky, opláchnuté okapané snítky tymiánu, pak vložíme kachnu prsíčky nahoru a podlijeme částí vývaru a vína
3. Poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme doměkka (asi 2 hodiny) podle potřeby za občasného podlévání zbylým vývarem a bilým vínem
4. V pánvi na rozehřátém másle krátce podusíme oloupaná, jádřinců zbavená, na kostičky nakrájená jablka a opláchnuté, přepůlené sušené švestky
5. Měkkou kachnu vyjmeme a udržujeme v teple, výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, rozředíme asi 200 ml vody, šťávu provaříme, scedíme, pak přidáme ovoce, dochutíme solí a znovu krátce povaříme
6. Naporcovanou kachnu při servírování přelijeme šťávou s ovocem a podáváme s karlovarským knedlíkem.