Dozlatova upečená kačena servírovaná podlitá omáčkou z výpeku s vložkou oliv.
Ingredience:
1 ks | kačeny (1,5 kg) |
1 ks | malé plechovky oliv bez pecek |
1 ks | větší cibule |
2 ks | mrkve |
1 sklenice | šery |
1/4 l | bujónu |
50 g | vepřového sádla |
drcený černý pepř | |
trocha tymiánu | |
sůl | |
vlažná voda |
Postup:
1. Očištěnou a opálenou kačenu svážeme provázkem a dáme na pekáč, poprášíme solí, pepřem, drceným tymiánem a potřeme rozteklým sádlem
2. Pekáč dáme do trouby, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev a necháme kačenu dozlatova, ze všech stran, opéci
3. Poté maso mírně podlijeme vlažnou vodou, pekáč přikryjeme pokličkou a necháme péct ve středně vyhřáté troubě 1,5 hodiny
4. Po výše uvedené době pečení zalijeme kačenu bujónem, šery a necháme ji dopéci (již bez pokličky)
5. Jakmile je kačena upečená, rozvážeme ji a dáme do vyhřívané mísy
6. Omáčku přecedíme
7. K omáčce přidáme nakrájené olivy a necháme projít tříminutovým varem
8. Omáčkou zalijeme naporcované části kačeny a podáváme.