Kačena upečená v troubě spolu s bílým, nebo i červeným zelím.
Ingredience:
1 ks | kačeny |
kmín | |
sůl | |
voda na podlití | |
Na zelí: | |
800 g | sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu |
1 lžíce | vývaru v prášku |
1 lžíce | cukru |
1 lžíce | pepřového koření |
8 ks | kuliček nového koření |
4 ks | bobkového listu |
2 ks | větší stroužky česneku |
Postup:
1. Kačenu dobře umyjeme a rozpůlenou na dvě části ji ze všech stran nasolíme a posypeme kmínem
2. Do většího pekáče pak obě půlku položíme a podlijeme vodou
3. Zakryté pečeme 45 minut při teplotě kolem 170 °C
4. Výpek zbavíme části rozpuštěného tuku, kačenu polijeme výpekem a dáme opět na 45 minut péci při stejné teplotě a opět pod poklopem
5. Maso z pekáče vytáhneme, opět zbavíme výpek přebytečného tuku a vložíme do něj zelí, které ochutíme bobkovými listy, lžící vývaru v prášku, kuličkami nového koření, na plátky pokrájenými stroužky česneku a pepřovým kořením
6. Půlky kačeny položíme na zelí zpět do pekáče a dáme péci bez zakrytí na dalších 45 minut a to při teplotě kolem 190 °C, občas nezapomeneme kačenu přelít výpekem
7. Dozlatova upečenou kačenu naporcujeme a podáváme s ochuceným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Zelí připravujeme jak červené, tak i bílé.