Základní jogurtové těsto vypracované do tvaru koláčků, ty potřené ochuceným olejem, pokapané kečupem, obložené, co dům dal. Nakonec koláčky posypané nastrouhaným sýrem a upečené v troubě pěkně dozlatova.
Ingredience:
600 g | hladké mouky |
50 g | rozpuštěného sádla |
1 sáček | prášek do pečiva |
1/2 ks | kostky droždí |
3 lžíce | bílého neochuceného jogurtu |
2 lžíce | rostlinného oleje |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
250 ml | vlažné vody |
Na potření: | |
1 dcl | rostlinného oleje |
2 ks | stroužky česneku |
bylinková sůl, pizza koření apod. | |
kečup | |
Na obložení: | |
200-300 g | strouhaného tvrdého sýra |
zbytky salámů, sýrů, rajčata, pórek .... |
Postup:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a zalijeme vlažnou vodou, necháme zkypět kvásek
- Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které ihned zpracujeme (nenecháváme vykynout!)
- Těsto rozdělíme na 16 až 18 kuliček, vytvarujeme je do placiček (12 až 15 cm velké), ty vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, středy hrnkem nebo skleničkou vymáčkneme, uděláme tak místo pro obložení
- Jemně potřeme olejem ochuceným prolisovaným stroužkem česneku a kořením, pokapeme kečupem, obložíme dle fantazie a stavu ledničky, například šunkou, salámem, plátky sýru, a podobně
- Nakonec koláče zasypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C až kraje koláče zezlátnou.